FAQ – Veel gestelde vragen
Als je nog nooit hebt ervaren wat wandelcoaching (of reguliere coaching) is, kan ik me voorstellen dat je er vragen over hebt. Hieronder vind je het antwoord op vragen die ik vaker krijg, misschien heb jij er ook iets aan.
Doe jij als wandelcoach hetzelfde als een “gewone” coach?
Jazeker, en nog meer! Iedere coach is natuurlijk uniek, en heeft zijn of haar eigen tools en manier van werken. Kies dus altijd een coach die bij jou past. Ik heb als basis verschillende reguliere coachopleidingen voltooid (waaronder Post-HBO opleiding Coach Practitioner), en heb vervolgens de post-HBO opleiding tot Wandelcoach gevolgd. Het grote verschil met reguliere coaching is dus dat ik alle coachgesprekken wandelend, buiten in de natuur voer, en niet in een kantoortje. Je hebt dus direct voordeel van de positieve werking van de natuur en de buitenlucht op je lichaam en mindset, en je bent lekker in beweging. Het praat gewoon echt veel makkelijker als er iemand naast je wandelt, i.t.t. iemand die tegenover je op een stoeltje zit met een notitieblok. Verder zal ik ook elementen uit de natuur betrekken bij de coachgesprekken. Voor een overzicht van de coach opleidingen die ik heb gevolgd; klik hier.
Leer ik hoe ik moet wandelen tijdens wandelcoaching?
Nee, in principe niet. Het is geen training voor (sport)wandelaars. Wanneer je ergens problemen mee ervaart in je leven dan kun je bij mij terecht voor coaching. Ik coach je naar nieuwe inzichten. Dit doen we buiten, wandelend in de natuur. De natuurlijke elementen uit onze omgeving, bomen, planten, het weer, water etc., worden associatief bij de coachgesprekken betrokken. Vandaar de naam wandelcoaching.
Wat is een coach precies?
Een definitie van coach is: Een coach begeleidt en ondersteunt het ontwikkelingsproces van individuen en/of teams. Een coach richt zich op het vergroten van de effectiviteit van het individu en/of het team. De coach doet dit door bewustwording, het vergroten van zelfvertrouwen en het exploreren, ontwikkelen en toepassen van eigen mogelijkheden. Een coach richt zich vaak op een of meerdere deelgebieden zoals bijvoorbeeld leiderschap, loopbaan, persoonlijke ontwikkeling of ondernemerschap. In mijn geval komt dat met name neer op persoonlijke ontwikkeling en persoonlijk leiderschap.
Met welke problemen komen mensen bij jou?
Dat varieert enorm; ik werk met volwassenen, maar ook met kinderen en jongeren (vanaf groep 7-8 en ouder). Een gemeenschappelijke factor van al deze leeftijdsgroepen is vaak dat ze zichzelf een beetje kwijt zijn geraakt en daar mee vast dreigen te lopen op persoonlijk vlak. Je kunt je voorstellen dat je in elke levensfase wel weer andere problemen kunt ervaren. Dat kan op verschillende levensgebieden zijn. Bijvoorbeeld op je werk of op school, druk vanuit je werkgever of collega’s, wrijving in relatie en gezin, problemen tijdens of na een echtscheiding, kinderen/ouders, rouw en verlies, zingeving. Een overeenkomst van de mensen die ik coach is meestal dat er problemen worden ervaren met het (opnieuw) leren kennen en bewaken van de eigen grenzen. Door stress van buitenaf, het voor iedereen goed willen doen, de eisen die het leven aan je stelt en de verantwoordelijkheden die zich soms hoog opstapelen, vergeet je soms aandacht aan je eigen behoeften te schenken. Soms loopt dat zo op dat je vergeet wat jij ook alweer nodig hebt.
Moet je tijdens wandelcoaching bomen knuffelen?
Nee hoor, maar als je daar echt behoefte aan hebt zal ik je niet tegenhouden… Soms denken mensen dat het zweverig is, dat je huppelend door een veld of knuffelend met bomen door zo’n coachingsessie gaat. Maar dat is natuurlijk niet het geval. Tijdens wandelcoaching worden er soms wel elementen uit de natuur gebruikt om te associëren, om je verbeeldingskracht aan te spreken en je verlangens en wensen naar boven te krijgen. Dat kan heel verhelderend werken. Ik kijk altijd heel goed naar jou als coachee, en naar wat wel of niet voor jou werkt, dus dat kan betekenen dat ik bij jou andere coachtechnieken toepas dan bij je buurvrouw. Daarnaast is het natuurlijk ontzettend fijn om lekker buiten te zijn en te wandelen, en op die manier je verhaal te doen.
Maar wat als het regent?
Een wandeling gaat in pricipe altijd door, behalve bij noodweer (storm en onweer). Het zal je verbazen hoe prachtig de natuur is tijdens een voorjaarsbuitje of bij vrieskou. Het is natuurlijk wel verstandig om je te kleden naar de weersomstandigheden; denk bij nat weer of sneeuw aan waterdichte schoenen, bij regen aan een water- of winddichte jas of paraplu, bij warm of zonning weer aan luchtige kleding en zonnebrand, of bij kou aan een muts en handschoenen. Wanneer het weer het echt niet toe laat, kunnen we kijken naar alternatieven, bijvoorbeeld ergens binnen of via zoom / facetime.
Zijn onze gesprekken vertrouwelijk?
Het is voor mij vanzelfsprekend, maar ik benadruk het hier nog even; alles wat wij bespreken is en blijft 100% vertrouwelijk. Je identiteit of de inhoud van onze gesprekken zullen nooit gedeeld worden met derden. Ook niet met een werkgever wanneer die de factuur betaalt. Niets is raar, niets is onbespreekbaar. Ik ben er voor jou, en om jou te helpen, en ik begrijp dat vertrouwelijkheid daarbij een vereiste is. Lees voor meer info over gegevensverwerking de privacy verklaring.
Is een coach hetzelfde als een psycholoog?
Nee, dat is niet hetzelfde, tenzij die coach ook is opgeleid als psycholoog. Een psycholoog kan daarnaast dus óók coach zijn. Een coach kan en mag geen diagnoses stellen of medicatie voorschrijven of adviseren. Wanneer ik jou coach en ik heb een vermoeden dat er medische of psychische hulp nodig is, dan zal ik je altijd adviseren om naar een bevoegd arts of psycholoog te gaan. De keuze is altijd aan jou wat je daar mee doet. Dit kan in principe gewoon naast een coachtraject.
Ben je aangesloten bij een erkende beroepsvereniging?
Ja, ik ben aangesloten bij NOBCO, de Nederlandse Orde van Beroepscoaches. Om je hier aan te kunnen sluiten moet je in het bezit zijn van een of meerdere diploma’s van een door NOBCO geaccrediteerde opleiding. Als NOBCO-lid houd ik me aan de Internationale Ethische Code (IEC).

Staat jouw vraag er niet tussen? Laat het me weten via mail, whatsapp of een belletje!