Wat je ook hebt meegemaakt, of waar je ook mee zit; jij bent al goed zoals je bent. Dat is bij mij altijd het uitgangspunt. Maar soms geloof je dat zelf nog niet helemaal, of loop je toch telkens weer vast op de zelfde dingen. Dan is het goed om eens te onderzoeken waar dit vandaan komt, zodat je er anders mee om kan gaan. Door zelfinzicht en het ontdekken van jouw verlangens kom je weer in je kracht te staan en kun je bewuste keuzes maken; zo bepaal jíj voortaan hoe je leven er uit zal zien. Ik kan je, zonder oordeel, helpen bij de volgende thema’s;

Stress

Heb je constant het gevoel dat je achter de feiten aan loopt? Dat het nooit genoeg is wat je doet? Dat dingen niet lopen zoals je bedacht had? Merk je dat je ineens heel emotioneel of prikkelbaar reageert, of voel je je vaak gejaagd en erg moe? En ervaar je daarnaast fysieke klachten, zoals buikpijn, hoofdpijn, slapeloosheid, hartkloppingen of kortademigheid, of allerlei vage pijntjes zonder directe medische oorzaak? Grote kans dat je te maken hebt met stress, overspannenheid of zelfs een (beginnende) burn-out.

Wanneer je hier mee te maken krijgt zie je vaak door de bomen het bos niet meer, je komt in een vicueuze cirkel terecht. Er kunnen ontzettend veel redenen zijn waardoor stress ontstaat. Problemen op je werk, relatieproblemen, financiële problemen, onverwerkt trauma… Of misschien heb je een partner of kind met een diagnose, ben je mantelzorger, of sta je er alleen voor met je kinderen. Soms stapelen dingen zich op en rust er enorm veel op je schouders. Dingen die je soms ook liever achter gesloten deuren houdt. Wanneer er daarnaast geen ruimte is om ook eens echt te ontspannen, kun je op een bepaald moment helemaal vastlopen en kom je er zelf niet meer uit.

Wat de oorzaak ook is… het is belangrijk om hier niet alleen mee rond te blijven lopen. Ben niet bang om om hulp te vragen. Wanneer dat niet in je directe omgeving kan, is het fijn om iemand te hebben die onbevooroordeeld kan luisteren en die er helemaal voor jóu is. Door je verhaal te doen, in combinatie met vakkundige begeleiding, kun je vaak redelijk snel tot rust komen en kun je inzichten krijgen waardoor je zelf (weer) weet hoe je verder kan.

Je kunt bij mij terecht voor één enkele (wandel)coachingsessie, maar ook voor langere trajecten, net waar jij behoefte aan hebt. Als je er behoefte aan hebt kunnen we ook verder kijken, en een combinatie van behandelmethoden inzetten zoals bijvoorbeeld wandelcoaching, afgewisseld met een Voice Dialogue consult of een energetische behandeling. Maar hou je het liever bij één specifieke soort hulp, dan is dat ook prima. Jij bepaalt.

Hooggevoeligheid

Je hoort de term hooggevoelig, hoogsensitief of HSP (hoog sensitief persoon of highly sensitive person) steeds vaker. Maar wat is het nu eigenlijk en noemen mensen zichzelf niet al heel snel hooggevoelig wanneer ze zich overbelast voelen?

Een hoogsensitief persoon is over het algemeen heel gevoelig voor indrukken van buitenaf, en dan bedoel ik ook de minder goed waarneembare dingen, zoals sfeer, gevoelens en emoties van anderen, geluid, geur, veel details of kleurschakeringen kunnen zien. Kenmerkend bij iemand die hooggevoelig is, is dat hij/zij zeer empathisch is en een groot invoelend vermogen heeft, een sterk geweten heeft, en veel meer waarneemt dan gemiddeld. Dat is op zich heel handig natuurlijk, maar je kan ook snel uitgeput raken als je niet weet hoe je dit kan reguleren. Vaak zit het emmertje wat sneller vol dan bij mensen die simpel gezegd wat minder waarnemen.

Wanneer je een HSP bent weet je vaak zonder woorden hoe een ander zich voelt, en kun je diens gevoelens zelf ook voelen, alsof het je eigen zijn. Of mogelijk pik je gedachten of fysieke ongemakken op van een ander. En dat maakt dat het soms moeilijk is om onderscheid te maken tussen wat van jou is en wat van de ander. Omdat je dit meestal niet op school geleerd krijgt, denk je als kind vaak dat iedereen zo in elkaar zit. In onze maatschappij, op school, of thuis, krijg je over het algemeen geleerd dat ieder zijn eigen ding beleeft, heel solistisch. Daarom neem je al snel aan dat elk gevoel, emotie of elke gedachte dan ook van jou is. Je leert niet dat je onbedoeld ook iets van een ander kan “oppikken”, hoe je dat onderscheid maakt en hoe je daar dan mee om moet gaan.

Men zegt dat ongeveer 20% van alle mensen hooggevoelig is. Dat is best een hoog aantal, en dat terwijl de maatschappij er toch niet altijd op is ingericht. Dus kun je er maar beter voor zorgen dat jij jezelf (of je kind) heel goed begrijpt en weet hoe je functioneert en wat je nodig hebt. Als je dit zelf weet, dan kun je ook aan je omgeving duidelijk maken wat je nodig hebt en leer je beter je eigen grenzen herkennen en aangeven.

Wanneer je eenmaal leert hoe jij als hooggevoelig persoon functioneert en waarneemt gaat er een hele nieuwe wereld voor je open. Je kunt leren om een “aan en uit knopje” te ontwikkelen, en hoe je herkent wat van jou is en wat van een ander. Ook kun je leren wat je kan doen als je overprikkeld raakt door alle indrukken, en beter nog; hoe voorkóm je overprikkeling.

Misschien had je het bij het lezen van dit stukje al door; maar ik weet uit eigen ervaring hoe het is. Ik kan dus als coach snel inhaken op waar jij nu staat en je handvatten geven hoe je hier op een voor jou fijne manier mee verder kan. We kunnen samen naar specifieke situaties uit jouw leven kijken en een manier vinden om hier mee om te gaan op een manier die bij jou past.

Wil je weten wat ik voor jou of je kind kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op om kennis te maken!

Relaties en zinvolle communicatie

Iedereen wil graag gelukkig zijn in een relatie. Of het nu om een relatie met een liefdespartner, goede vriend, familielid of collega gaat. Als je een goede relatie hebt opgebouwd met iemand dan gaat het vaak van een leien dakje samen, je begrijpt elkaar, je respecteert elkaars eigenschappen, voorkeuren en verschillen, je hebt lol samen, je steunt elkaar. En zo’n relatie geeft je energie! Je voelt je goed bij elkaar, je kunt jezelf zijn en je vult elkaar aan. Top als je zo’n relatie hebt!

Wanneer het even wat minder gaat kan het soms moeilijk worden, want gooi je die relatie, vriendschap of collegiale band dan meteen overboord, of wil je er toch nog een positieve wending aan geven? Als mens blijf je vaak veranderen, je ontwikkelt je door levenservaring, scholing, werk en de mensen waar je interactie mee hebt. Zo verbreed telkens je horizon. En dat is heel gezond allemaal! Maar wanneer die ontwikkeling niet in hetzelfde tempo gaat als de ander dan kun je elkaar soms (tijdelijk) verliezen. En dan zal je echt even extra moeite moeten doen om elkaar opnieuw te leren begrijpen en (her)ontdekken.

Goede communicatie en wederzijds respect staan hier dan centraal, en de wens om elkaar te begrijpen is essentieel. Begrijp je wel goed wat de ander jou probeert duidelijk te maken? Weet jij hoe je jouw wensen en behoeften helder kan overbrengen op de ander? En kun je accepteren en respecteren dat de ander soms een andere visie heeft dan jij (en vice versa)? Soms is het heel ingewikkeld, zeker als het al zo ver is gekomen dat er ruzies zijn ontstaan. Toch is het dan jammer om meteen het bijltje er bij neer te gooien. Vooral als er veel op het spel staat, zoals een huwelijk, gezin met kinderen, mooi huis, een leuke baan of eigen bedrijf met een compagnon, een vriendengroep of ander netwerk.

Je kunt er altijd voor kiezen om samen hulp van een coach of andere professional te zoeken. In de praktijk blijkt echter vaak dat slechts één van beiden hulp wil en de ander daar het nut niet zo van in ziet. Dat betekent niet dat er dan niets mogelijk is. Want ook als jij alleen hulp gaat zoeken kun je al een positieve verandering teweeg brengen in de relatie. Betekent dat dan dat jij in je eentje die kar moet trekken? Uiteraard is dat niet de bedoeling, maar wanneer jij alleen al vanuit rust kan reageren op de ander, en begrijpt hoe jij die ander kunt begrijpen, ontstaat er vaak al een heel andere wisselwerking. Als jij vanuit rust reageert, spiegelt een ander dat terug, en zo ontstaan er al snel heel andere gesprekken met vaak een positieve wending.

Wanneer een relatie (van welke soort dan ook) in de basis uit respect bestaat, dan kun je, eventueel met wat hulp, altijd terug naar die basis. En van daaruit bouw je opnieuw aan je relatie zodat die weer goed is.

Soms blijkt echter dat een relatie niet wederkerig is, of dat er echt een gebrek aan wederzijds respect is. Wat dan? Natuurlijk is het altijd goed om te kijken of je er nog iets van kan maken. Maar je wil uiteindelijk ook niet aan een relatie blijven werken waarin je steeds tegen een muur aan loopt. Soms doet een ander dingen die grensoverschrijdend zijn. Hoe ga je daar dan mee om? Accepteer je dat of kies je uiteindelijk voor jezelf? Dat zijn soms moeilijke beslissingen die gepaard kunnen gaan met onzekerheid, twijfel, angst en onrust.

Ik kan je helpen om alles op een rij te zetten; wat wil je echt? Wat past bij jou? Wat kun je eventueel veranderen in je eigen benadering naar de ander toe? Waar liggen jouw verlangens, behoeften en wensen? Hoe communiceer je naar de ander toe, en kun je zelf nog wel echt objectief luisteren naar de ander? Allemaal dingen die we kunnen onderzoeken tijdens een coachtraject of bijvoorbeeld met Voice Dialogue.