Wanneer je bepaalde patronen herkent in je leven waar je last van ervaart dan zou je baat kunnen hebben bij Voice Dialogue. Denk bijvoorbeeld aan faalangst, waarbij vaak sprake is van zelfsabotage. Wil je altijd de controle over jezelf of een situatie houden? Dan is het onderliggende thema vaak angst, en paniek wanneer het anders loopt dan je verwachtte. Of misschien kun je moeilijk nee zeggen waardoor je jezelf keer op keer uit het oog verliest en ver over je eigen grenzen gaat. Voice Dialogue laat je kennismaken met de eigen zelfdelen die ervoor zorgen dat je vastloopt, èn de zelfdelen die je positief kunnen versterken zodat je het ànders kan gaan doen.

Wat is voice dialogue?

De Voice Dialogue techniek is in de jaren 70 ontwikkeld door het Amerikaanse echtpaar Hal en Sidra Stone; beiden psycholoog. Voice Dialogue is een hele veilige en inzichtelijke manier om zelf te ervaren wat zich in jezelf afspeelt (welke innerlijke dialogen) en op onbewust niveau veranderingen door te voeren.

Ieder mens heeft verschillende zelfdelen in zich, 52 om precies te zijn. Die zelfdelen worden ook wel ikken, zelven of sub-personen genoemd. Al deze zelfdelen vertegenwoordigen een bepaalde karaktertrek, hebben eigen overtuigingen, fungeren soms als copingmechanisme, (zelf)beschermer of verdrietdrager, en kunnen je onbewust laten handelen op een bepaalde manier (gewenst of ongewenst). Sommige zelfdelen staan meer op de voorgrond terwijl andere zelfdelen zo ver op de achtergrond zijn dat je ze niet meer opmerkt. Ze hebben allemaal een functie, ze zijn er niet voor niets. Als je deze zelfdelen een naam zou geven zou je ze bijvoorbeeld namen kunnen geven als De Saboteur, Het Verlegen Kind, De Zelfcriticus, De Control-Freak, De Onzekere, De Pleaser etc etc. Maar soms hoor ik ook namen als Wervelwindje of Straaltje, het zijn geen vaststaande namen.

Voice Dialogue is een techniek waarbij ik letterlijk in gesprek ga met enkele van je zelfdelen. Als we na de intake helder hebben wat je wil bereiken met voice dialogue, kunnen we aan de slag. Je zit gedurende de sessie in een stoel, en bent er tijdens de hele sessie bewust bij. Ik ga direct met vooraf bepaalde zelfdelen in gesprek. Zo wordt snel duidelijk wat er van binnen bij jou gebeurt waardoor je steeds weer vast loopt. Soms is het prettig als een van jouw zelfdelen zich wat meer terugtrekt (zoals bijvoorbeeld De Pleaser), waardoor er meer ruimte komt voor een ander deel (zoals Zelfliefde), of misschien moet JIJ juist wel meer het heft in handen nemen en weer de baas over je eigen zelfdelen worden. Dit wordt tijdens een Voice Dialogue sessie allemaal duidelijk, en uiteraard krijg je daarbij van mij de begeleiding die nodig is.

Voice Dialogue consulten vinden altijd plaats in mijn praktijk te Eindhoven.