Doe wat de winter doet

December 2021 is het alweer. De laatste maand van dit gekke en chaotische jaar, met voor veel mensen een hoop ups en downs. Het bruisende, optimistische en het actieve karakter van de zomer maakt stilletjes aan plaats voor de stilte, de rust en het introverte karakter van de winter.

Sommigen zien er tegen op. Die korte donkere dagen, kou, regen, sneeuw, en dat in combinatie met de (gedeeltelijke) lockdown en thuiswerken. Hele dagen alleen, of juist met het hele gezin op elkaar gepakt. Scholen die geheel of gedeeltelijk gesloten zijn, quarantaine. Voor deze groep kan het voelen als een beknotting. De boventoon wordt gevoerd door eenzaamheid, of soms juist door overprikkeling, door alle levendigheid om je heen thuis.

Anderen kijken juist uit naar de winterdagen als een periode van rust en bezinning. Zij zien deze tijd van thuiswerken juist als heel prettig. De hele dag gezin, partner, huisdier of juist niemand om zich heen, lekker cocoonen en veel warmte en gezelligheid in huiselijke sferen.

Vaak is het zo dat hoe beter je een situatie kunt accepteren, hoe relaxter je er door heen fietst. Dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe is jouw situatie?

Heb je veel sociale contacten nodig, of ben je juist graag alleen? Vraagt je werk te veel van je? Zijn werk en privé in balans? En hoe is je privésituatie? Word je thuis geliefd of gemangeld? Is er iemand die jou hoort, die jou ziet, die jou laat zijn wie je bent en die de zomer in jou naar boven laat komen? Kortom; is er ruimte voor jou?

Neem het roer weer in eigen handen

Laten we het eens omdraaien… Neem jij de ruimte in die je nodig hebt? Laat jij je zien zoals je bent, zonder dat je je continue aanpast aan anderen? Laat jij je horen op de momenten dat dat nodig is? Zorg je er voor dat je geliefd wordt, en niet gemangeld? Jij mag er zijn, jij bent net zo goed als ieder ander mens. Dus zorg goed voor jezelf.

Soms merk je dat je niet meer in die lekkere flow zit waarin alles soepeltjes verloopt. Dingen stagneren en je loopt vast. Je weet al een tijdje dat je niet meer echt vanuit je hart geniet en lacht, maar een vat vol zorgen bent. Aan de omstandigheden kun je soms niks veranderen, die zijn zoals ze zijn. Maar wat moet je dan?

Doe wat de winter doet. Neem een stapje terug, maak wat kortere dagen, adem in, adem uit, ga vroeg slapen, slaap langer uit. Keer naar binnen en reflecteer.

Vaart minderen

Als je in sneltreinvaart maar blijft doen wat je misschien al jaren doet, dan is het soms heel eng om aan die noodrem te trekken. Want wie zal zeggen wat er dan gebeurt? Als jij het niet (meer) doet, wie doet het dan wel? Dit zijn echt wel legitieme zorgen, en die onderken ik ook heus niet. Maar waar ik benieuwd naar ben is: Hoe gaat het nu met jóu? Denk je ook nog een beetje aan jezelf? Want als jij het niet meer trekt, dan kun je ook geen kartrekker meer zijn.

Hoe trek je dan aan die “noodrem”? Door een (nieuwe) balans te vinden waar ook genoeg ruimte is voor jouw behoeften. Door jezelf ruimte voor rustmomenten te geven, zodat je weer even kan opladen. Dan heb je weer genoeg energie om er niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen te zijn. Regelmatig een rustmoment zorgt er voor dat je weer even neutraal naar je situatie kan kijken en bewuste keuzes kan maken. Je leeft je eigen leven weer, in plaats van dat het leven jou leeft.

Natuur en je lichaam

Wat heel helpend kan zijn is om eens wat vaker naar buiten te gaan en de natuur op te zoeken. Zet je telefoon op nacht-modus. Laat je zorgen thuis. Neem dat uurtje voor jezelf. Adem de frisse buitenlucht in, en luister naar het geluid van de wind, de ruisende takken, de vogels, je voetstappen in de natte bladeren of het natte zand.

Zoek jij die rust op, dan gaat je lichaam aan het werk. En niet alleen vanwege het wandelen. Maar ook doordat er een systeem in je lichaam geactiveerd wordt dat letterlijk de boel van binnen opruimt. Je stress-hormonen worden aangepakt; te hoge levels cortisol, adrenaline en noradrenaline worden afgebroken en teruggebracht naar gezonde niveaus. Je hartslag en bloeddruk gaan omlaag, je ademhaling wordt rustiger, en het is gunstig voor onder andere je spijsvertering en je weerstand. Door het in de natuur en in beweging zijn, gaat je lichaam ook zogenaamde “gelukshormonen” aanmaken; je voelt je lekkerder en vrolijker. Alles komt meer in balans en dat voel je ook. Met één enkele wandeling ben je er misschien nog niet, maar maak er eens een gewoonte van om dit een paar keer per week te doen, dan zal je echt alles een stuk rustiger gaan bekijken.

En wil je graag dat er iemand met je mee wandelt, om zo je zorgen te delen en samen te zoeken naar oplossingen die voor jou zullen werken? Plan dan een afspraak bij me in, dan bekijken we samen wat ik als wandelcoach voor jou kan betekenen.

Wandel ze deze winter, en wie weet tot ziens!

Liefs Eline Weyden
Souled Coaching